Dags att flytta utomlands?

Vissa flyttar är lite mer spännande än andra - och betydligt mer krävande. Att flytta från en bostad till en annan i Stockholm är svårt och betydligt tuffare än vad en flytt i en mindre stad är. Det handlar emellertid om en avsevärt mycket enklare flytt än vad fallet är om man ska flytta utomlands.

I den här texten tänkte vi gå igenom lite kring en utlandsflytt, ge tips och råd samt lite information som förhoppningsvis hjälper dig vid din flytt. Som flyttfirma i Solna har vi hjälpt till vid åtskilliga utlandsflyttar och kan därmed också komma med värdefulla insikter som du kan dra nytta av.

Världen har på många sätt blivit mindre. Det är mer öppet och att vi exempelvis är medlem i EU har skapat en helt ny spelplan. Lilla Sverige kan med lätthet bytas mot varma Spanien, mot mysiga Italien eller mot exempelvis den blåsiga Portugal och vi svenskar kan med detta också öppna upp för helt nya livsstilar och utmaningar.

Det handlar mycket om det senare. Flyttar du utomlands så börjar ett helt nytt liv: du är okänd och du börjar på ruta ett - du måste sätta dig in i en ny kultur, lära dig ett nytt språk och hela tiden vara på tå för att smälta in i den nya omgivningen. Ett äventyr, utan tvekan.

Så lyckas du med utlandsflytten

Vi tänkte här nedan rada upp några viktiga punkter som underlättar för din utlandsflytt. Det handlar om generella råd då det givetvis finns skillnader kring vilket land man ska flytta till. En flytt till Thailand blir utan tvekan ett svårare projekt än vad en flytt till exempelvis Tyskland blir. Råden kan emellertid vara vägledande och fungerande oavsett och dessa ser ut som följer:

  1. Planera och forska. Hur fungerar det nya landet rent socialt och kulturellt? Läs på om allt från kultur, klimat och sjukvård. Se över bostadsmarknaden. Är det bäst att hyra eller ska du sikta på att köpa en bostad - och hur går du tillväga med detta?
  2. Visum och olika tillstånd. Se alltid till att läsa på om vad som gäller i dessa frågor. Ett tips är att kontakta ambassaden för landet för rådgivning kring exempelvis vilka dokument som ska fyllas i.
  3. Organisera. Hur mycket ska du ta med dig - och vad ska du köpa på plats? Ett tips är att du börjar i en mindre skala och tar med dig exempelvis det absolut nödvändigaste. Möbler och annat kan ofta köpas på plats. Trivs du i landet så kan du senare anlita en flyttfirma för hjälp med frakten. Det går ofta utmärkt att skeppa gods också och där du hyr utrymme i en container. Dina möbler då? Här är magasinering ett riktigt bra alternativ. Kontakta en flyttfirma och se över priset för en långtidsmagasinering. I övrigt så är en rekommendation även att du rensar ut. En utlandsflytt är ett ypperligt tillfälle att göra dig av med saker du inte använder. En loppis kan ge dig ett välkommet tillskott till kassan också!
  4. Försäkringar och sjukvård. Den här frågan är jätteviktig. Vad händer om du blir sjuk eller gör sig illa? Kontakta ditt försäkringsbolag för rådgivning och läs på om hur - och om - du kan registrera dig för sjukvårdssystemet i det nya landet.
  5. Nätverka. Som ny i ett land kan man hamna utanför och känna att man aldrig riktigt blir en del av gemenskapen. Att hitta ett nätverk är viktigt och sociala medier är riktigt bra för detta ändamål. Sök efter dina intressen - böcker, golf, löpning, vin, filmer etc - och försök att hitta likasinnade personer. Många svenskar startar även upp föreningar utomlands och där träffas man för att umgås och hjälpa varandra.
Vi hjälper dig med hela flytten
9 Jun 2023