Undvik att skada dig i samband med flytten

Som flyttfirma har vi sett vår beskärda del av skador i samband med flyttar. Vårt yrke kostar på och det sliter på kroppen att lyfta och bära olika möbler och kartonger. Framförallt så handlar det om att man gör sig illa i början av karriären som flyttgubbe. Man vill visa sig lite på styva linan och lyfta tyngre - och med fel teknik - än vad man klarar av. Dessa skador blir av det mer akuta slaget, medan de skador som kommer nu mer handlar om slitage och förslitning. 

Vi tänkte här nedan gå igenom lite kring hur du ska tänka vid en flytt och vad du ska tänka på för att undvika att skada dig. Det man bör veta är att många naprapater, sjukgymnaster och kiropraktorer gnuggar händerna av förtjusning när de hör talas om att en flytt är i görningen. För dessa yrkesgrupper så är det rena rama guldgruvan att se privatpersoner flytta och bära olika saker. Det ska vi ändra på i den här texten och genom följande tips: 

  • Packa rätt. 

Felet många gör i samband med att de ska flytta är att de inser att de har för få kartonger. Detta gör att man fyller de tillgängliga kartongerna till bristningsgränsen och att man i och med detta också kommer att lyfta väldigt tungt. 

Risken finns att man gör sig illa antingen av det tunga lyftet eller genom att kartongen går sönder. En kartong ska aldrig fyllas till bredden. Se till att blanda lite tyngre saker med lättare sådana på toppen. Lägger du exempelvis en kudde eller andra textilier på toppen så får du dessutom ett bra skydd. 

Vad gäller missräkningen av kartonger så finns en ganska bra formel att följa: utgå från hur många kvm du bor i och köp kartonger för varje sådan. 52 kvm innebär alltså 52 kartonger. Låter mycket, men det stämmer ganska väl överens med verkligheten. Tänk även på att du kan hyra kartonger av oss som flyttfirma i Solna - och från många andra också. 

  • Lyft rätt. 

Det viktigaste i samband med att undvika att göra sig illa är att använda rätt teknik för att lyfta. De flesta som gör sig illa skadar sin rygg. Man hukar sig som en fällkniv, fattar kartongen med båda händerna och rycker till. Aj! Du ska lyfta med dina starka muskler och det handlar om dina ben och din rumpa. Luta dig ned med böjda ben och rak rygg och lyft kartongen uppåt på ett kontrollerat sätt. Tänk som ett marklyft ungefär - om du är bekväm vid gymmet. 

Se också till att inte bära flera kartonger samtidigt. Dels så blir det för tungt och dels så kommer det att påverka sikten - vilket innebär att en trappa eller något föremål kan innebära att du faller handlöst och då utan att kunna skydda dig med händerna. Gå flera gånger - flytten är inget styrkeprov! 

  • Lyft rätt - tillsammans. 

Vissa föremål måste man flytta som en grupp. Ett bra sätt att fördela vikten jämlikt är att använda bärselar. Det gör att alla får lyfta lika mycket. Ställ in dessa och känn efter att det är okej. Börja gå, men se hela tiden till att kommunicera er genom flytten. Är allt okej? Trappa kommer! Snart vid hissen! Går det bra för dig? Ju mer ni samtalar, desto mindre är risken att någon gör sig illa. 

  • Använd rätt utrustning.

 Bärselar är bra vid tyngre lyft, men även i övrigt så kan rätt utrustning gör flytten mindre farlig. Handskar är ett måste att ha och likaså gäller skor. Du ska inte gå omkring i ett par foppatofflor när du bär. Välj gärna kängor som ger lite extra skydd om du skulle tappa något på fötterna. 

Vi hjälper dig med hela flytten
18 Jul 2023