Så minskar du risken under pianoflytten

Pianoflytt och annan tunghantering är det svåraste och mest krävande när det är dags att flytta. Det krävs specialkompetens eftersom att det finns en del saker som är extremt viktiga att tänka på så att man inte skadar sig.

På vår flyttfirma i Solna finns den kompetensen – och vi är glada över att dela med oss av kunskaperna.Här är några tips som hjälper dig att minimera skador på din rygg och ditt piano.

Riktigt tungt att flytta ett piano

Ett piano kan väga mellan 300 och 1000 kg, och ett upprättstående piano är i genomsnitt ca 1,5 meter långt. Därför är det viktigt att ha en plan för hur pianot ska flyttas på ett tryggt och säkert sätt.

Ju fler som hjälps åt med att bära pianot, desto enklare blir det att flytta ett piano. Om du aldrig har flyttat ett piano innan så rekommenderar jag absolut att ni är minst fyra normalstarka personer som samarbetar. Men ju fler, desto bättre!

Se till att använda rätt utrustning

Du måste också ha möbeltassar och gärna filtar som täcker pianot, pappglidare eller kraftiga glidare vid behov och hjulförsedda vagnar som är särskilt utformade för att flytta tunga föremål. Bärremmar och bärselar är också bra för att skona ryggarna. En transportplatta kan köpas billigt på byggvaruhus. Se till innan att du vet vad ditt piano väger så vet du vilken transportplatta du ska köpa.

Trappor orsakar ofta problem

Trappor är det absolut lurigaste när det handlar om att flytta ett piano, här uppstår majoriteten av skadorna. Om det är en lång trappa och det inte finns en hiss så rekommenderar vi nästan alltid att använda en specialutbildad flyttfirma som redan har utrustningen och kompetensen. Glöm inte att du bara har en rygg!

När allt är klart ska du försiktigt linda in pianot med filtar eller stora möbeltassar för att skydda det från skador under transporten. Se till att det inte finns några lösa ändar på filten eftersom de kan fastnar i vassa hörn.

Alla fyra hjälps åt

Alla fyra personer bör stå runt pianot och lyfta det samtidigt och använda sina ben för att stödja dess vikt. Använd pappglidarna eller de kraftiga glidarna för att flytta pianot över en slät golvyta för att underlätta transporten.

När du är klar placerar du de hjulförsedda vagnarna under varje ände av pianot och sänker försiktigt ner det på dem. Med två personer på vardera sidan av vagnen flyttar du det långsamt ut ur huset och in i ditt fordon. Fäst pianot ordentligt på plats innan det transporteras till sitt nya hem.

Ta hjälp när du lossar och flyttar pianot till dess nya plats; ta pauser efter behov när bära den uppför eller nedför trappor, och kom alltid ihåg att vara försiktig.

Om du är osäker, ring vår flyttfirma i Solna

När ni lyfter tunga saker som kan krossa fötterna och potentiellt vara direkt livsfarliga finns det ingen plats för osäkerhet. Om du/ni känner er lite osäkra så finns vi – vi kan flytta pianot effektivt. Då slipper du utföra lyften själv, pianot är försäkrat och det går oftast mycket fortare.

Vi hjälper dig med hela flytten
7 Sep 2023